حساسیت لب چیست؟
حساسیت لب عارضه ای است که در تماس با آفتاب، باد و سرما و به علت از دست رفتن رطوبت لب ها رخ می دهد و گاهی اوقات در واکنش به مواد غذایی خاص نیز می تواند رخ دهد . ولی لبها در محیطهای بسته نیز کاملاً در امان نیستند و ممکن است در مکانهایی که تهویه مرکزی دارند و در آنها میزان رطوبت نسبی پایین است هم دچار خشکی شوند. خشکی و حساست لبها همچنین در هنگام سرماخوردگی افزایش مییابد. در چنین مواردی به علت احتقان بینی، تنفس بیشتر از راه دهان صورت میگیرد که سبب خشک شدن لبها میشود. مصرف برخی از غذاها، ترکیبات آرایشی و کشیدن سیگار از جمله عواملی هستند که منجر به تحریک و حساسیت لب میشوند.
احساس گزگز کردن یا بیحسی در لبها، بهخصوص اگر بلافاصله با تورم همراه شود ممکن است ناشی از یک واکنش حساسیتی و آلرژیک به مواد غذایی یا شیمیایی باشد و ممکن است این واکنش شدید باشد و در تمام بدن بروز کند یا صرفا در لبها و دهان باشد.
ترکخوردگی لبتان میتواند یک واکنش آلرژیک باشد. ممکن است به مواد موجود در مواد آرایشی که برای لبتان استفاده میکنید، حساسیت داشته باشید. بهعنوان مثال به موم زنبورعسل یا روغن کرچک حساس باشید. همچنین ممکن است به غذاهای خاصی حساسیت داشته باشید.
علت حساسیت لب چیست؟
پوست بدن به طور کل از 3 لایه تشکیل شده است؛ اپیدرم یا لایه بالايی پوست، درم یا لایه میانی پوست و هیپودرم یا لایه پايینی پوست. ضخامت لایه بالايی یا اپیدرم در ناحیه ی لبها بسیار کم و نازک بوده و در برخی اشخاص نیز کلا این لایه وجود ندارد. به همین دلیل لبها مستعد آسیب دیدن و از دست دادن حرارت سطحی هستند. رنگ سرخ لبها مربوط به شبکه عروقی گستردهای است که در این ناحیه وجود دارد. لبها فاقد رنگدانه ملانین هستند که به طور طبیعی در پوست سایر مناطق بدن وجود دارد و به همین دلیل در قبال تماس با نور خورشید و آسیبهای ناشی از اشعه ماورايبنفش موجود در آن بسیار بیدفاع و حساس هستند و به سادگی میسوزند.
حساسیت لب به لوازم آرایشی
حساسیت ناشی از محصولات آرایشی و بهداشتی یک واکنش غیرقابل پیشبینی به صورت قرمزی و خارش لبها است که متعاقب مصرف این محصولات ایجاد میشود.
این حالت ممکن است به صورت تحریک باشد. اما همچنین احتمال دارد که نشان دهنده یک آلرژی حقیقی باشد که منجر به خارش، سوزش و حتی تورم لبها میشود. آلرژی آرایشی زمانی اتفاق میافتد که فردی نسبت به یکی از اجزاء فرآوردههای بهداشتی نظیر رنگ لب یا ترکیبات معطر آنها حساس شده باشد. این واکنش حتی ممکن است ناگهان نسبت به محصولی ایجاد شود که سالها مورد استفاده قرار گرفته است. متأسفانه زمانی که یک واکنش آلرژیک اتفاق بیفتد، معمولاً مجدداً تکرار خواهد شد.
حساسیت لب به نور آفتاب
حساسیت به نور ممکن است منشاء درونی داشته و یا به دنبال مصرف موضعی یک ماده بر روی پوست بروز نماید. این حالت ممکن است به دنبال تماس قبلی با ترکیبات حساس کننده به نور نیز ایجاد شود. حساسیت به نور در لبها زمانی اتفاق میافتد که یک ماده مالیده شده به لبها، پس از تماس با نور خورشید ایجاد واکنش کند. علائم مشابه یک آفتاب سوختگی شدید و ناگهانی شامل: قرمزی، درد، سوزش و یا تورم است. این حالت ممکن است حتی با یک تماس مختصر با آفتاب بعد از مصرف یک رژلب و یا سایر ترکیبات آرایشی هم ظاهر شود.
به دلیل آنکه لایه خارجی لبها بسیار نازک است و حتی در برخی موارد اصلاً وجود ندارد، لبها در حالت طبیعی، حفاظت کافی در برابر آفتاب ندارند. لبها (در سفید پوستان) تقریباً فاقد ملانین هستند. این ماده رنگدانه طبیعی پوست بوده و به انعکاس اشعه آسیب رسان خورشیدی کمک میکند. به همین دلیل لبها به ندرت برنزه میشوند، اما به سهولت میسوزند.
فشارسنج بازویی بیورر BM20
واترفلاسر خانواده آکواپیک AQ300
بالابر اتوماتیک توالت فرنگی
ترالی پانسمان
محصولات پشنهادی فروشگاه وینکل
درمان های خانگی حساسیت لب
لب یکی از عوامل زیبایی صورت است که برخی اوقات به دلیل بروز بیماری های مختلفی همچون حساسیت دارویی و هماتوم ممکن است متورم شود ، برخی نشانه های تورم و حساسیت لب ممکن است بسیار هشدار دهنده باشد به همین منظور آشنایی علل و راهکارهای درمانی تورم لب بسیار ضروری است. درمان های خانگی رفع حساسیت لب عبارتند از:
آلوئهورا
آلوئهورا خواص ضدالتهابی دارد که در کاهش تورم و سوزش لب متورم بسیار موثر است. این درمان بهترین راه حل برای تورم ناشی از گزش حشرات، پشه یا نوعی از واکنشهای آلرژیک است. ژل تازهی آلوئهورا را روی لب بمالید و به آرامی ماساژ دهید تا جذب شود. دو یا سه بار در روز این کار را تکرار کنید.
چای سیاه
چای سیاه حاوی ترکیبات شناخته شدهی تانن است که در کاهش تورم لب و اطراف آن موثر است. چای سیاه کیسهای را ده دقیقه در آب گرم قرار دهید، سپس بگذارید خنک شود و ده دقیقه روی لب متورم قرار دهید. روزی چند بار این کار را انجام دهید.
عسل
عسل، درمان طبیعی و ضدباکتری موثری است که به سرعت لب ورم کرده را درمان میکند، از عفونت جلوگیری کرده و التهاب، تورم و درد را کاهش میدهد.
زردچوبه
پودر زردچوبه ضدعفونی کننده برای لب ورم کرده است. شما میتوانید از پماد گیاهی زردچوبه استفاده کنید. زردچوبه را با یک قاشق چایخوری آب سرد مخلوط کنید تا خمیر شود، آن را روی منطقهی آسیب دیده قرار دهید و بگذارید خشک شود. سپس با آب ولرم آن را تمیز کنید. هر روز تا زمان بهبودی این کار را انجام دهید.
جوش شیرین
جوش شیرین نیز برای درمان ورم لب ناشی از یک واکنش حساسیتی، تاول یا حشره گزیدگی توصیه میشود، زیرا درد را کاهش داده و التهاب را از بین میبرد. با مخلوط کردن سه قاشق چایخوری جوش شیرین با یک قاشق چایخوری آب، خمیری درست کنید و چند دقیقه روی لب بمالید؛ سپس با آب سرد بشویید. چند بار در روز تا زمان بهبودی این کار را انجام دهید.
نمک
نمک ضدعفونی کننده طبیعی است که میکروب ناشی از عفونت را میکشد. یک قاشق غذاخوری نمک را در یک فنجان آب کمی گرم مخلوط کنید و با یک توپ پنبه به آرامی روی لب بمالید. ممکن است اول احساس سوزش کنید اما برای تورم لب بسیار مفید است.
چند توصیه برای حفظ سلامتی لبها
به طور روزانه از یک محصول محافظ لب به منظور مرطوب کردن و حفظ حالت طبیعی آنها استفاده کنید. یک مرطوب کننده لب که حاوی مرطوب کنندههای طبیعی نظیر کره کاکائو و Aloe Vera باشد یک ترکیب موثر است و سبب حفظ رطوبت میشود. مراقبت روزانه لبها به حفظ یک احساس طبیعی در لبها و ظاهر نرم و صاف آنها کمک میکند.
زمانی که در معرض هوای خشک قرار میگیرید، از ترکیبی استفاده کنید که ضمن نگهداری رطوبت طبیعی از تأثیر خشکی محیط نیز جلوگیری کند. در این موارد استفاده از ترکیباتی توصیه میشود که حاوی چندین ماده محافظت کننده بوده و بتوانند از لبها به خوبی محافظت کنند. در طول سال هر زمان که در معرض نور خورشید قرار میگیرید از یک محصول ضدآفتاب با عیار حفاظتی مناسب استفاده کنید. عیار حفاظتی نشان دهنده آن است که برای چه مدت زمانی، فرد میتواند پیش از پیدایش آفتاب سوختگی، در آفتاب باقی بماند. افراد با پوست روشن حتی برای تماسهای کوتاه مدت با آفتاب بایستی از ترکیباتی با عیار حفاظتی ۳۰ استفاده کنند. همچنین بهتر است از ضدآفتابهایی استفاده شود که هم اشعه ماوراء بنفش A و هم اشعه ماوراء بنفش B را پوشش میدهند و به مدت ۸۰ دقیقه یا بیشتر در برابر آب پایدار میمانند.
افرادی که پوستهای حساس دارند، بهتر است از ترکیبات حاوی PABA که میتوانند سبب بروز واکنشهای آلرژیک شوند، اجتناب کنند. پیش از مصرف رژلب از یک محصول محافظ لب استفاده کنید. اینکار سبب میشود که رنگ به صورت یکنواخت پخش شده و ظاهر صافتری ایجاد شود.
بیشتر بخوانید:
حساسیت لب به رژ حتما بخوانید!
حساسیت دندان و روش های خانگی درمان آن
حساسیت تماسی و راههای درمان آن
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله دلگرم